User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Филмски уметници

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Коле Ангеловски

Роден е во скопје на 14.03.1943 година. Филмски, театарски и телевизиски актер и режисер. Дипломира актерство на Академијата за театар, филм, радио и телевизија во Белград. На филм, како актер, дебитира уште како студент, 1962 година, во југословенскиот филм САША, на режисерот Раденко Остоиќ и ја добива дебитантската награда на Филмскиот фестивал во Пула (1963), а 1965 година на истиот фестивал и наградата Најдобар млад актер, за улогата во филмот ДА СЕ ДОЈДЕ И ДА СЕ ОСТАНЕ на режисерот Бранко Бауер.

Сабина Ајрула – Тозија

Родена е во Скопје во 1946 година. Филмска, театарска и телевизиска актерка. Првите ангажмани како професионална актерка Сабина Ајрула ги имаше во Драмата на Македонскиот народен театар и во Турската драма при Театарот на народностите во Скопје. Член на Драмскиот театар е од 1967 година. Во 1986 година е прогласена за Актер на годината, а истата година ја доби наградата `Климент Охридски`.

Митревски Дарко

Биографија
(Скопје, 3.11.1971)
Сценарист, режисер и продуцент.
Завршува режија на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Се занимава и со новинарство.

Милчо Манчевски

(Скопје, 18.10.1959)
Филмски режисер и сценарист.
Студира на Филозофскиот факултет во Скопје историја на уметноста и археологија, потоа заминува во САД и во 1983 година дипломира на Факултетот за филм и фотографија на Универзитетот во Јужен Илиноис.

Syndicate content
  • English
  • Македонски