User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Филмски уметници

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Јелена Жугиќ

Јелена Жугиќ, родена 20.04.1973 година во Скопје. Дипломира на Факултетот за драмски уметности во Скопје, во класата на професорот Љубиша Георгиевски, со претставата `Арсеник и стара тантела` во 1995 година. Во Драмскиот театар е вработена од февруари 1997 година.

Бранко Ѓорчев

Бранко Ѓорчев е македонски реномиран актер.

Мето Јовановски

Еден од водечките драмски уметници во Македонија  и носител е на бројни главни улоги во проекти од антологиско значење за македонската театрска и филмска продукција.

Кристијан Ристески

Режисер на краткометражниот филм `Остани исправен` - катарзична комична приказна која ни се случува на сите нас ...

Игор Иванов – Изи

Роден е во 1973 година во Скопје. Започнува да работи авторски и ко-авторски проекти на првата приватна македонска телевизиска станица А1. Во 1997 го реализира краткиот филм `Часовник`. По реализацијата на документарните `Кавал` и `Гајда` го снима краткиот игран филм `Бубачки` кој беше прикажан на Берлинскиот фестивал во конкуренцијата за краткометражни филмови. Тој е исто така режисер на вториот од серијата спотови `Македонија вечна`.

Иво Трајков

Иво Трајков (режисер, продуцент и сценарист) е роден во Скопје, Македонија. Дипломира на ФАМУ во прага, каде се здобива со дипломата магистер по филмска уметност.

Лабина Митевска

Лабина е родена во 1975 година во Скопје, Македонија. Таа потекнува од актерско семејство заедно со нејзината сестра и еден брат. Основно и средно училиште завршува во Скопје, каде потоа оди на факултетот за Уметност и Археологија при универзитетот `Св. Кирил и Методиј` исто во Скопје. Исто така има завршено на европскиот колеџ за филмови во Данска, како и на универзитетот за историја на уметноста во Аризона во САД.

Јоана Поповска

Јоана Поповска е угледна македонска театарска и телевизиска актерка, која на сцената е присутна повеќе од 40 години. Во својата богата актерска кариера има настапувано во повеќе од 300 улоги во светски, европски и македонски драми. Добитник е на повеќе награди и признанија. Јоана Поповска е родена 1943 година во Скопје.

Столе Попов

Роден е на 20.08.1950 година во Скопје и е филмски режисер. Во 1973 година дипломира режија на Факултетот за драмски уметности во Белград, во класата на професорот Радош Новаковиќ. Во текот на студирањето има снимено 10 краткометражни студентски филмови.

Васил Зафирчев

Васил Зафирчев е еден од најдобрите млади актери и еден од водечките драмски уметници во Македонија. Роден е на 28.02.1980 година во Велес. Дипломира во 2002 година на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Веднаш потоа,Зафирчев настапува во повеќе театри во Македонија, како Македонскиот Народен Театар, Драмскиот Театар, Народните Театри во Велес, Прилеп и Струмица и Македонската Опера и Балет.

Syndicate content
  • English
  • Македонски