User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Скопје и Охрид

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Ден 1: Скопје
Тргнување од хотел.
Прошетка низ Скопје, панорамско возење низ центарот на градот, Стара скопска железнилка станица, Македонскиот парламент, Владата, пешачење низ старо Скопје, тврдината Кале со панорамски поглед на градот, Старата скопска чаршија, Мустафа-Пашина џамија, Музејот на Македонија (Историски, Етнолошки и Археолошки музеј).

Турата продолжува до црквата Св. Спас. Ручек по избор во Старата скопска чаршија.

Попладне посета на кањонот Матка, во близина на Скопје. Долината на реката Треска со езерото Матка и манастирот Св. Андреја се само некои од локалитетите на Матка.

Назад во хотелот. Ноќевање во Скопје.

Ден 2: Скопје – Тетово – Охрид
Тргнување наутро.
Пристигнување во Тетово и посета на Шарената (Алаџа) џамија. Возење накај Гостивар и Кичево со едно застанување.

После пристигнувањето во Охрид, прошетката низ стариот дел на градот започнува со посетата на црквата Св. Богородица Перивлептос и Галеријата на икони. Потоа се оди до Самоиловата тврдина, лоцирана на врвот на ридот, со спектакуларен поглед на градот.

Во близина, на локалитетот Плошник се наоѓаат темелите на ранохристијанската базилика и наскоро обновената црква Св. Климент – патронот на градот. После посетата на катедралната црква Св. Софија и паузата за ручек, турата продолжува со возење покрај брегот на Охридското Езеро, по јужниот дел од езерото, каде се наоѓа манастирскиот комплекс Св. Наум. Следува посета на манастирот Св. Наум и блиската капела Св. Петка. Како последно изненадување е крстарењето со брод по изворите на реката Црн Дрим.

Доцна попладне враќање назад во Скопје. Навечер пристигнување во Скопје.  

  • English
  • Македонски