User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Изложби и галерии, Манифестации и фестивали, Опера и балет, Репортажи од настани, Тековни настани, Кино, Театар

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Скопско лето 2010

`Скопско лето` - бренд и белег на главниот град и на културата во Скопје.

Битолско Културно Лето `Бит-фест` 2010

Со концертот на Гордана Јосифовска Неделковска и Биг бендот од ФМУ Скопје под диригенство на Кире Костов, започна годинашниот летен фестивал `Бит-фест`, кој за отворен го прогласи градоначалникот на Битола, Владимир Талески.

Мајски оперски вечери 2010

Фестивалот Мајски оперски вечери е еден од најпосетените настани во Скопје. Со текот на годините, сцената на Македонската опера и балет (МОБ) е домаќин на бројни оперско-балетски претстави и многу концерти настапи. Овој настан претставува вистински професионален предизвик за уметниците и прекрасно музичко доживување за публиката.

Јубилејна изложба - 150 години од раѓањето на Димитар Андонов Папрадишки

На 10 јуни 2010 (четврток), во 12.00 часот, во организација на Националната галерија на Македонија, во Културниот центар Магаза - Битола при Националната установа Завод и Музеј - Битола, ќе се отвори Јубилејна изложба - 150 години од раѓањето на последниот македонски зограф и прв сликар на профано сликарство во Македонија, Димитар Андонов Папрадишки.


Самостојна изложба на Тања Таневска во Чифте Амам

Ве информираме дека на 8 јуни 2010 година (вторник) во 20 часот, во Националната галерија на Македонија, објект Чифте амам, ќе се отвори самостојна изложба на Тања Таневска под наслов Записи за вистината.

Ретроспективна изложба на дела од Петар Хаџи Бошков

Ве информираме дека на 1-ви јуни 2010 година (вторник), во 20.30 часот, во Националната галерија на Македонија, објектот Мала станица, ќе се отвори ретроспективно-монографската изложба и промоцијата на книгата за академскиот скулптор Петар Хаџи Бошков. На ретроспективно-монографската изложба ќе бидат опфатени скулптури (метал, керамика, бетон, брестал) од сите фази во неговото творештво, настанати во периодот меѓу 1950 и 2004 година. Воедно на отворањето на изложбата ќе биде промовирана и книгата под наслов `Петар Хаџи Бошков: Скулптура 1950-2004`, долгогодишен истражувачки труд на авторката Конча Пиркоска.


Изложба на Ели Аиноска во Чифте Амам

Ве информираме дека на 20-ти мај 2010 година (четврток) во 20 часот, во Националната галерија на Македонија, објект Чифте Амам, ќе се отвори изложба на Ели Аиноска, под наслов `Двојно кодирање`.

Изложба на Емилија Лазаревска во Мултимедијалниот центар Мала Станица

Ве информираме дека на 13 мај 2010 година (четврток), во 20.30 часот во Националната Галерија на Македонија, во просториите на Мултимедијалниот центар Мала Станица, ќе се отвори изложбата `Нечии приказни` на Емилија Лазаревска. Цртежите на Лазаревска се жизнерадосни рурални пејсажи, во кои старата селска архитектура добила ново руво, бајковен лик, весела наративност, живост, пулсација.

Изложба на фотографии на Линда Адел Гудајн во Национална галерија на Македонија - `Мала станица`

Во организација на Националната галерија на Македонија - `Мала Станица` отворена е самостојна изложба на Линда Адел Гудајн од Индијана, САД, на 11 Мај 2010 година (вторник) во 20.30 часот. Професорот по фотографија на Факултетот за уметност и дизајн `Херон` во рамките на Универзитетот `Индијана` ќе одржи предавање на Европскиот универзитет во Скопје на 12 мај 2010 година (среда) во 13 часот, на тема `Пред ерата на компјутерите: американски фотографии на надреализмот – Јуџин Митјард, Франческа Вудлен и Линда Адел Гудајн`.

Syndicate content
  • English
  • Македонски