User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Археолошки локалитети, Исламска архитектура, Македонски градови, Природни убавини, Села и традиција, Традиционална архитектура, Цркви и манастири

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Кратово

На 16 км од крстосницата Страцин, кон југ патот води кон Кратово - градот на кулите и мостовите.

Гевгелија

На крајниот југ на државата, на десната страна на реката Вардар, непосредно до границата со Република Грција се наоѓа градот Гевгелија.

Демир Капија

Демир Капија е едно од најтоплите места во Република Македонија.

Велес

Градот лежи помеѓу Таорската и Велешката Клисура, амфитеатрално расположен на двете страни на реката Вардар, брои приближно 47.000 жители, а неговата надморска висина варира од 300 до 1500 метри.

Куманово

Градот брои приближно 72.000 жители и е лоциран на надморска височина од 330-370 метри надморска височина.

Султан-Муратова Џамија и Саат-кула, Скопје

Најстарата џамија на Балканот

Манастир Св. Гаврил Лесновски

Во селото Злетово, во близина на Кратово се наоѓа манастирската црква посветена на архангелите Михаил и Гаврил. Црквата е подигната на местото на постара црква, под покровителство на Јован Оливер, очувот на познатиот Цар Душан. Во текот на владеењето на Цар Душан, овој манастир добива статус на епископија.

Кастелот kај Пчиња

Кастелот кај реката Пчиња се наоѓа на 26 км југоисточно од главниот град Скопје и е на автопатот Скопје - Солун. Живописниот крајолик кон запад се издолжува, а реката Пчиња ги заобиколува стрмните карпи од тој предел формирајќи возбудлива форма на еден разигран речен полуостров.

Залив на Коските – Охридско Езеро

Во 1997 година се извршени првите подводни археолошки истражувања во Македонија на локалитетот Плоча Миќов Град во Заливот на Коските, покрај јужниот брег на полуостровот Градиште, близу селото Пештани. На длабочина од 3,00 до 5,00 метри биле откриени многубројни дрвени колци закачени на дното од езерото и многуброен движен археолошки материјал со хронолошка припадност на крајот од бронзеното и почетокот на железното време.

Кањон Матка, Скопје

Барате вистинско место за заборавање на вашите грижи, сакате да ги оставите вашите тегоби настрана, чувствувате потреба да ги наполните вашите гради со свеж планински воздух додека ги гледате облаците како лебдат на светлосиното небо? Во потрага сте по вистинското место каде би се расположиле со вашето семејство или пријателите на ќилимче за пикник, додека го слушате појот на дивите птици, место каде можете да паднете во релаксирачки сон додека над вас ветрот се бори меѓу густите зеленила од дрвјата? И, место каде можете да уживате во традиционалната македонска храна, истовремено?...

Syndicate content
  • English
  • Македонски