User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Арт и дизајн, Моден дизајн, Ракотворби, Сценски дизајн, Визуелни уметности, Скулптори, Сликари, Фотографи, Филмски уметници, Илустратори на книги, Аниматори, Видео-арт уметници, Сценски уметности, Театар, Танц, Опера, Балет, Музика, Етно музика, Класична музика

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Сабина Ајрула – Тозија

Родена е во Скопје во 1946 година. Филмска, театарска и телевизиска актерка. Првите ангажмани како професионална актерка Сабина Ајрула ги имаше во Драмата на Македонскиот народен театар и во Турската драма при Театарот на народностите во Скопје. Член на Драмскиот театар е од 1967 година. Во 1986 година е прогласена за Актер на годината, а истата година ја доби наградата `Климент Охридски`.

Катерина Кипроска

Катерина Кипроска, првенка. Родена на 26.07.1971 година во Гостивар. Комплетно основно и средно балетско образование го завршува во МБУЦ `Илија Николовски Луј` во класата на проф. Елисавета Кушовска. Во МОБ - Балет е вработена од 1990 година. Во 1993 година престојува 3 месеци во Националниот балет во Торонто, Канада. Веќе од 1996 година добива статус на првенка во МОБ - Балет, Скопје. Во 1997 година престојува 1 месец во театарот Станиславски во Москва. 2004 година дипломира на Академијата за Музичка и танцова уметност во Пловдив, Бугарија. Во периодот од 2004 до 2006 година е Уметнички директор на МОБ - Балет. Од 2006 година е Уметнички директор на Европскиот Колеџ - Атина.

Весна Гиновска – Илкова

Весна Гиновска - Илкова, сопран. Афинитетите кон музиката почнува да ги покажува на 8 годишна возраст посетувајќи часови по виолончело во Нижото музичко училиште `Илија Николовски – Луј` во Скопје. На возраст од 14год. го започнува школувањето по соло пеење кај Проф.Милка Ефтимова, која е и нејзин професор во текот на студирањето на Факултетот за музичка уметност, на кој дипломира во 1994год. Во текот на 1993год. ги започнува своите интернационални настапи, од кои прв е настапот на отворената сцена на театарот `Ди Марчело` во Рим - Италија.

Жанета Вангели

Жанета Вангели е родена во Битола во 1963 година. Дипломирала на Државниот Факултет за ликовни уметности – Штеделшуле, во Франкфурт/М. во 1988 година. Живее и работи во Скопје. Таа е мултимедијален уметник, активна во областа на сликарството, фотографијата, видеото и филмот.

Саша Николовски – Ѓумар

Саша Николовски-Ѓумар е роден во 1966 година во Битола. Дипломира на ФМУ на отсекот за музичка теорија и педагогија и на отсекот за композиција и диригирање кај проф. Фимчо Муратовски.

Љупчо Илиевски

Љупчо  Илиевски спаѓа во редот на најистакнатите македонски фотографи. Припадник е на средната генерација  фотографи,кој негува  специфичен, уметнички стил  и силен авторски печат. Засега,е единствениот фотограф од Македонија чии фотографии за мегалитската опсерваторија  Кокино се објавени во српското издание на престижното специјализирано списание за фотографија `National Geographic`.


Душан Перчинков

Душан Перчинков е роден 1939 година во Скопје. Академија за ликовни уметности завршил во Белград, кадешто ја има и својата прва самостојна изложба. Досега приредил десет самостојни изложби и учествувал на бројни групни изложби во Македонија и во странство, меѓу кои е и учеството на Биеналето во Венеција во 1978 година.


Симон Трпчески

Пијанистот Симон Трпчески е еден од најафирмираните македонски изведувачи и веројатно најдобриот македонски пијанист на сите времиња. За неговиот талент сведочат мноштво меѓународни успеси и највисоки критики, како и генералното мислење на музичките критичари ширум светот дека Трпчески е еден од најдобрите пијанисти на сите времиња.

Александра Мијалкова

Александра Мијалкова е родена на 24.06.1973 година во Скопје. Основно и средно балетско образование завршува во МБУЦ `Илија Николовски Луј` во Скопје, во класата на балетскиот педагог Ѓурѓица Јовановска. Во 2006 година дипломира на `Украинската Академија за танц - Киевски факултет за кореографија на меѓународниот Славјански Универзитет`, отсек педагог - репетитор за класичен балет. Од 1991 година е вработена во Македонската Опера и Балет како редовен член на балетскиот ансамбл.

Љубојна

Составот  Љубојна, кој најавтентично го пренесува пулсот на македонскиот мелос, го темели творештвото не само на сопственото слегување до `изворот`, туку и длабоко навлегува во она што се нарекува современа звуковност. Станува збор за македонска музика од 21-от век, со сета нејзина страст, ентузијазам и енергија. Елегантна музика со жесток ритмички пулс. Допирајќи се до различни музички стилови, втемелена врз македонскиот бит, музиката е изговорена како универзален музички јазик, според антрополошкиот и космополитски код кој го носи во себе.   

Syndicate content
  • English
  • Македонски