User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Арт и дизајн, Моден дизајн, Ракотворби, Сценски дизајн, Визуелни уметности, Скулптори, Сликари, Фотографи, Филмски уметници, Илустратори на книги, Аниматори, Видео-арт уметници, Сценски уметности, Театар, Танц, Опера, Балет, Музика, Етно музика, Класична музика

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Милена Кузмановска

Милена Кузмановска заедно со Олгица Дојчиноска Момировска се сопственици на Студиото за моден дизајн `Чарли`. Милена е Моден дизајнер и Make-up артист и е Дипломиран Моден дизајнер на Accademia Italiana Skopje (Академија Италијана Скопје) од Јуни 2009 година. Има учествувано на повеќе семинари и проекти како во Македонија така и во странство.

Олгица Дојчиноска Момировска

Олгица Дојчиноска Момировска заедно со Милена Кузмановска се сопственици на Студиото за моден дизајн `Чарли`. Олгица е Дипломиран Моден дизајнер на Accademia Italiana Skopje (Академија Италијана Скопје) од Јуни 2009 година. Има учествувано на повеќе семинари и проекти како во Македонија така и во странство.

Сергеј Андреевски

Сергеј Андреевски (Скопје, 1960) е македонски сликар. Претставник е на експресионизмот во македонското сликарство, со нагласок врз гестот, примарните бои и егзистенцијалниот карактер на самиот чин на сликање.

Јоана Поповска

Јоана Поповска е угледна македонска театарска и телевизиска актерка, која на сцената е присутна повеќе од 40 години. Во својата богата актерска кариера има настапувано во повеќе од 300 улоги во светски, европски и македонски драми. Добитник е на повеќе награди и признанија. Јоана Поповска е родена 1943 година во Скопје.

Бобан Ковачевски

Бобан Ковачевски- роден 15.10.1988 год. во Скопјe.  `Илија Николовски Луј` го заврши во класата на проф Елисавета Кушовска. За време на своето школување учевствуваше на сите годишни концерти со соло улоги и одговорна задача. За време на своето школување настапуваше во Бриндизи-Италија, Белград-Србија, Пловдив-Бугарија, Тиват-Црна Гора и др.
Сезоната 2005-2006 година престојуваше на специјализација во Киев-Ураина на академијата `Кмуат` а воедно работеше и на задолжителните вежби кај еминентни и светски познат проф В.Денисенко (првиот професор на светскиот играч Михаил Баришњиков). Воедно ги усовршуваше и другите предмети како што се класичен балет, историски игри, карактерни игри, современ танц, фолклор и предметот репертоар. Со него работеа врвни, еминентни балетски педагози и репетитори.

Игор Дурловски

Игор Дурловски е роден во 1977 во Битола, Македонија. Студирал на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Биљана Јовановска Јакимовска. Веќе неколку години, светот го запознава басот Игор Дурловски како интерпретатор на партии од оперскиот и концертниот репертоар. Тој ги третира музичките стилови со вистинска палета на расположенија, почнувајќи од улогата на Плутоне во `Евридика` на Џакопо Пери, до ролјата на свештеникот во операта `Посета на старата дама` на Готфрид Фон Ајнем.

Ирена Кавкалевска

Ирена Кавкалевска - мецосопран. Основно и средно музичко училиште `Илија Николовски – Луј` во класата на професор Билјана Јакимовска завршила во Скопје. Дипломирала на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на професор Благоја Николовски, како еден од шесте најдобри студенти од својата генерација на Универзитетот `Св. Кирил и Методиј`. Се усовршува кај професор Ирена Брмбарова на Вокалниот конзерваториум `Панчо Владигеров,` во Софија, потоа на Високата музичка школа во Грац (Австрија), како и на Музичката академија во Загреб каде магистрирала во класата на професор Дуња Вејзовиќ.

Столе Попов

Роден е на 20.08.1950 година во Скопје и е филмски режисер. Во 1973 година дипломира режија на Факултетот за драмски уметности во Белград, во класата на професорот Радош Новаковиќ. Во текот на студирањето има снимено 10 краткометражни студентски филмови.

Васил Зафирчев

Васил Зафирчев е еден од најдобрите млади актери и еден од водечките драмски уметници во Македонија. Роден е на 28.02.1980 година во Велес. Дипломира во 2002 година на Факултетот за драмски уметности во Скопје. Веднаш потоа,Зафирчев настапува во повеќе театри во Македонија, како Македонскиот Народен Театар, Драмскиот Театар, Народните Театри во Велес, Прилеп и Струмица и Македонската Опера и Балет.

Коле Ангеловски

Роден е во скопје на 14.03.1943 година. Филмски, театарски и телевизиски актер и режисер. Дипломира актерство на Академијата за театар, филм, радио и телевизија во Белград. На филм, како актер, дебитира уште како студент, 1962 година, во југословенскиот филм САША, на режисерот Раденко Остоиќ и ја добива дебитантската награда на Филмскиот фестивал во Пула (1963), а 1965 година на истиот фестивал и наградата Најдобар млад актер, за улогата во филмот ДА СЕ ДОЈДЕ И ДА СЕ ОСТАНЕ на режисерот Бранко Бауер.

Syndicate content
  • English
  • Македонски