User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Арт и дизајн, Моден дизајн, Ракотворби, Сценски дизајн, Визуелни уметности, Скулптори, Сликари, Фотографи, Филмски уметници, Илустратори на книги, Аниматори, Видео-арт уметници, Сценски уметности, Театар, Танц, Опера, Балет, Музика, Етно музика, Класична музика

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Искра Шукарова

Искра Шукарова, кореограф и истакнат солист. Завршила нижо и средно Музичко балетско училиште во Скопје отсек класичен балет. Современ балет студира на Конзерваториумите во Лион, Франција. Дипломира Историја на уметноста и Археологија на универзитетот `Св. Кирил и Методиј` во Скопје. Магистрира танцови студии во Лабан центарот во Лондон.

Иво Трајков

Иво Трајков (режисер, продуцент и сценарист) е роден во Скопје, Македонија. Дипломира на ФАМУ во прага, каде се здобива со дипломата магистер по филмска уметност.

Лабина Митевска

Лабина е родена во 1975 година во Скопје, Македонија. Таа потекнува од актерско семејство заедно со нејзината сестра и еден брат. Основно и средно училиште завршува во Скопје, каде потоа оди на факултетот за Уметност и Археологија при универзитетот `Св. Кирил и Методиј` исто во Скопје. Исто така има завршено на европскиот колеџ за филмови во Данска, како и на универзитетот за историја на уметноста во Аризона во САД.

Ненад Секирарски

Ненад Секирарски е роден во Куманово и кај него интересите за изработка и дизајн на фустани почнува на многу рана возраст. Го поминува поголемиот дел од своето време во развој на разни вештини од областа на изработка на шаблони па до разновиден тип на рачна изработка. Тој исто така ги истражува и ги подобрува своите способности во опсервација и техничка изработка што му помага да ги примени во своите дизајни.

Ана Дурловски

Ана Дурловски – сопран, е родена 1978 во Штип, Македонија. Од 1997 до 2001 студирала на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Биљана Јовановска Јакимовска. Веќе неколку години, харизматичниот сопран Ана Дурловски го освојува светот. Со своите треперливи и возвишени линии и истенченото чувство за ритам, таа ги слика музичките стилови, сепак најмногу користејќи го Моцарт како медицина за гласот. Сребреникавиот глас на Дурловски беше забележан уште на нејзиното деби во 2000 год. кога ја толкуваше Лучија ди Ламермур. Оттогаш, фокусираниот транспарентно светол тон на овој сопран станува одбележје на белканто репертоарот во продукциите на Македонската опера. На оваа сцена таа ги толкува и Дона Ана во `Дон Џовани`, Кралицата на ноќта во `Волшебната флејта`, Адела во `Лилјакот`, Антоанида во `Иван Сусањин`.


Томе Серафимовски

Томе Серафимовски, македонски скулптор, е роден на 14 јули 1935 година, во с. Зубовце, Македонија. Основното образование го завршува во Гостивар. Во 1957 година, во Сплит, завршува средно уметничко училиште, отсек вајарство, во класата на професорот Жељко Радмиловиќ, а соработува со професорите Иван Мирковиќ и Марин Студин. Едновремено, во периодот од 1955 до 1957 година, работи како сликар сценограф во Народниот театар во Сплит. Потоа, своето образование го продолжува на Академијата за ликовни уметности во Загреб на која дипломира во 1963 година, во класата на професорот Антун Аугустинчиќ. Притоа, во текот на истата година, тој е соработник во мајсторската работилница на својот професор.

Марија Јосифовска

Марија Јосифовска, родена на 27.09.1979 година во Скопје, своето балетско едуцирање го започна на својата седумгодишна возраст во Пионерскиот дом `Карпош` - Скопје, од  каде продолжува во нижото балетско училиште `Илија Николовски Луј` во класта на проф. Елисавета Кушовска. Средно образование го завршува со одличен успех и големо искуство на балетската сцена, како резултат на учеството на неколкуте натпревари и семинари на кои учествувала (Варна - Бугарија, Лозана - Швајцарија, Казанлк - Бугарија, Кастр - Франција, Конгрес на млади таленти во Реџо ди Калабрија - Италија итн.) и завршните годишни концерти, во кои секогаш настапувала со солистички улоги (како што се Симфонија на цвеќето, Заспаната убавица, Дон Кихот и др.).

Ансамбл за народни игри и песни `Танец`

Ансамблот за народни игри и песни на Македонија `Танец` е формиран со Указ на Владата на Република Македонија во 1949 година, како потреба на македонската култура, со цел да го собира и негува македонското фолклорно богатство: орото, песната, инструментите, богатите оргинални носии и да го презентира во земјава и надвор од неа преку концерти, фестивали и други приредби од областа на културата.


Цветан Стојановски

Цветан Стојановски - првенец на операта. Роден 1965 година во Битола каде го завршува средното музичко училиште во класата на професорот Пеце Митревски. Дипломирал на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на професор Милка Ефтимова. Специјализира во Загреб кај професорот Стојан Стојанов-Ганчев. Неговиот прв ангажман на сцената на МНТ датира од 1989 година, потоа следуваат настапи во Загреб, Осиек, Риека, Сплит, Унгарија.


Драган Даутовски

Роден е во 1957 година во село Русиново, беровско. Има дипломирано на Универзитетот `Св. Кирил и Методиј` во 1984 година, отсек музичка теорија.

Syndicate content
  • English
  • Македонски