User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Опера

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Славица Петровска – Галиќ

Славица Петровска-Галиќ, колоратурен сопран магистер по соло пеење оперски и концертен солист.

Ана Дурловски

Ана Дурловски – сопран, е родена 1978 во Штип, Македонија. Од 1997 до 2001 студирала на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Биљана Јовановска Јакимовска. Веќе неколку години, харизматичниот сопран Ана Дурловски го освојува светот. Со своите треперливи и возвишени линии и истенченото чувство за ритам, таа ги слика музичките стилови, сепак најмногу користејќи го Моцарт како медицина за гласот. Сребреникавиот глас на Дурловски беше забележан уште на нејзиното деби во 2000 год. кога ја толкуваше Лучија ди Ламермур. Оттогаш, фокусираниот транспарентно светол тон на овој сопран станува одбележје на белканто репертоарот во продукциите на Македонската опера. На оваа сцена таа ги толкува и Дона Ана во `Дон Џовани`, Кралицата на ноќта во `Волшебната флејта`, Адела во `Лилјакот`, Антоанида во `Иван Сусањин`.


Цветан Стојановски

Цветан Стојановски - првенец на операта. Роден 1965 година во Битола каде го завршува средното музичко училиште во класата на професорот Пеце Митревски. Дипломирал на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на професор Милка Ефтимова. Специјализира во Загреб кај професорот Стојан Стојанов-Ганчев. Неговиот прв ангажман на сцената на МНТ датира од 1989 година, потоа следуваат настапи во Загреб, Осиек, Риека, Сплит, Унгарија.


Игор Дурловски

Игор Дурловски е роден во 1977 во Битола, Македонија. Студирал на Факултетот за музичка уметност во Скопје, во класата на проф. Биљана Јовановска Јакимовска. Веќе неколку години, светот го запознава басот Игор Дурловски како интерпретатор на партии од оперскиот и концертниот репертоар. Тој ги третира музичките стилови со вистинска палета на расположенија, почнувајќи од улогата на Плутоне во `Евридика` на Џакопо Пери, до ролјата на свештеникот во операта `Посета на старата дама` на Готфрид Фон Ајнем.

Ирена Кавкалевска

Ирена Кавкалевска - мецосопран. Основно и средно музичко училиште `Илија Николовски – Луј` во класата на професор Билјана Јакимовска завршила во Скопје. Дипломирала на Факултетот за музичка уметност во Скопје во класата на професор Благоја Николовски, како еден од шесте најдобри студенти од својата генерација на Универзитетот `Св. Кирил и Методиј`. Се усовршува кај професор Ирена Брмбарова на Вокалниот конзерваториум `Панчо Владигеров,` во Софија, потоа на Високата музичка школа во Грац (Австрија), како и на Музичката академија во Загреб каде магистрирала во класата на професор Дуња Вејзовиќ.

Весна Гиновска – Илкова

Весна Гиновска - Илкова, сопран. Афинитетите кон музиката почнува да ги покажува на 8 годишна возраст посетувајќи часови по виолончело во Нижото музичко училиште `Илија Николовски – Луј` во Скопје. На возраст од 14год. го започнува школувањето по соло пеење кај Проф.Милка Ефтимова, која е и нејзин професор во текот на студирањето на Факултетот за музичка уметност, на кој дипломира во 1994год. Во текот на 1993год. ги започнува своите интернационални настапи, од кои прв е настапот на отворената сцена на театарот `Ди Марчело` во Рим - Италија.

Саша Николовски – Ѓумар

Саша Николовски-Ѓумар е роден во 1966 година во Битола. Дипломира на ФМУ на отсекот за музичка теорија и педагогија и на отсекот за композиција и диригирање кај проф. Фимчо Муратовски.

Syndicate content
  • English
  • Македонски