User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

с. Прибилци - Демир Хисар

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Прибилци е село во северниот дел на Општина Демир Хисар, од левата страна на патот Демир Хисар – Крушево.

Селото е рамничарско на надморска височина од 660 метри, а од Демир Хисар е оддалечено 4,5 км.

Во селото има училиште до IV одделение. Прибилци има 287 жители, сите Македонци.

Ова село е познато и опеано во многу македонски народни песни поради големата бунтовност и македонско родољубие (патриотизам) на неговото население. За време на Турското ропство селото било населено со Турско население и било седиште на Мудурот. Јордан Пиперката го запалил селото и после тоа почнало да се населува македонско население. Така настанало и името на селото.

Македонците се `прибирале` во селото и оттука доаѓа името Прибилци. Во селото има стари Турски гробишта и тие се сведоштво за животот на Турците во ова село. За време на Илинденското востание близу селото се одиграла помала битка меѓу македонските комити и турскиот аскер (за време на почетокот на востанието), а турскиот аскер кога поминувал покрај селото одејќи кон Крушево не ги пронашло комитите кои се скриле во селото. Населението било активно и за времето на НОБ, за што сведочи споменикот во селото.

  • English
  • Македонски