User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Кањон Матка, Скопје

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Барате вистинско место за заборавање на вашите грижи, сакате да ги оставите вашите тегоби настрана, чувствувате потреба да ги наполните вашите гради со свеж планински воздух додека ги гледате облаците како лебдат на светлосиното небо? Во потрага сте по вистинското место каде би се расположиле со вашето семејство или пријателите на ќилимче за пикник, додека го слушате појот на дивите птици, место каде можете да паднете во релаксирачки сон додека над вас ветрот се бори меѓу густите зеленила од дрвјата? И, место каде можете да уживате во традиционалната македонска храна, истовремено?...

Тогаш, Матка ќе биде вашиот вистински избор. Подеднакво интересен простор и за вљубениците во културата, и за оние кои сакаат природа, за авантуристи или обчини луѓе, нудејќи повеќе одколку што можете да видите за еден ден... мистериозно место со сеуште неоткриени длабочини и тајни... вертикални карпи прикривајќи бројни пештери, спелеолошки и алпинистички планински центар, антички храмови и средновековни цркви и манастири. Духовна утроба на Скопје која се служи со свети исцелителски води, прекрасна природа, 200 видови на ретки пеперутки, околу 1000 растителни видови, од кои 20% ендемски или многу ретки, смарагдно зелена вода...

Комплексот на езерото Матка се наоѓа на приближно 15 километри западно од центарот на Скопје. Покрај индивидуално, до езерото може да се стигне и со јавен градски превоз. Во оваа убавина ќе ја видите и малечката црква од 14 век - Св. Андреа, а во нејзина близина се наоѓа и ресторан со вкусна македонска храна. Крстарејќи по реката Треска со мало бродче, се стигнува и до пештерата Врело, една од најдлабоките пештери во Европа.

  • English
  • Македонски