User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Глобочичко езеро - Ташмаруништа , Глобочица

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Глобочичко езеро се наоѓа во Западна Македонија на реката Црн Дрим, околу 30 км. северно од Струга. 

Акумулацијата е со волумен 58,4 милиони м3, од кои корисниот волумен е 13,2 милиони м3. За глобочичката акумулација со посебни доводи се доведуваат водите на р. Јабланска и р. Селечка. Последната е приклучена во водостанот и оттука преку тунелот се води во акумулацијата.

Ова вештачко езеро нуди простор за пливање, кампување и рибарење, за планинските туристи. Најпознати точки се Ташмаруништа и Глобочица, лоцирани северно од Струга покрај патот кој води за Дебар.Зелената боја од планински предели се прелева во водите на езерото и ви нуди незаборавна глетка. Доколку патувате од Скопје, овој патен правец е подолг, но затоа ви нуди вистинско уживање и по патот ќе можете да ги видите некои од најубавите места во Македонија, вклучително и прекрасното Глобочичко езеро.

  • English
  • Македонски