User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Манастир Св. Илија Горни, с. Бањани, Скопје

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Манастирската црква Св. Илија се наоѓа во долината на Бањска Река, во непосредна близина на село Бањани, северозападно од Скопје.Според историските извори немаме податоци од кога датира црквата Св. Илија. Таа е мала еднокорабна црква. Слепена е со северната страна до една карпа. Во литературата и во историските извори може да се најде и како се споменува како пештерна црква. Од надворешната страна апсидата е тристрана.Внатре во црквата се распознаваат два слоја живопис. Вториот слој нема некоја голема уметничка вредност. Според зачуваните остатоци од првиот слој се претпоставува дека црквата била изградена во 14 век.Посебно импресионираат конаците, каде се направени голем број на документарни и играни филмови. Црквата иако е многу мала привлекува голем број на излетници, а и самата околина е прекрасно излетничко место.

  • English
  • Македонски