User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Манастир Св. Гаврил Лесновски

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Во селото Злетово, во близина на Кратово се наоѓа манастирската црква посветена на архангелите Михаил и Гаврил. Црквата е подигната на местото на постара црква, под покровителство на Јован Оливер, очувот на познатиот Цар Душан. Во текот на владеењето на Цар Душан, овој манастир добива статус на епископија.

Архитектонската композиција на црквата е во вид на рамнокрак крст впишан во правоаголник, при што крстот јас се одразува на надворешноста. Олтарната апсида од надворешната страна е шестострана со агли карактеристично маркирани со тенки колонети (столбчиња). Подоцна е изграден и нартексот на црквата, со купола идентична како и онаа на црквата. Живописноста на фасадата е зголемена и со орнаментирани слепи аркади.

Во 17 век е довршена околината на црквата со подигнување на монашки ќелии и трпезарија. Денешните остатоци од овие ќелии јасно се гледаат на новите конаци, изградени во 19 век.

  • English
  • Македонски