User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Цркви и манастири

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Св Ѓорги Победоносец (Манастир Рајчица), Дебарско

Каде што се шири заносниот мирис од моштите на Св. Ѓорги...

Манастир Св. Гаврил Лесновски

Во селото Злетово, во близина на Кратово се наоѓа манастирската црква посветена на архангелите Михаил и Гаврил. Црквата е подигната на местото на постара црква, под покровителство на Јован Оливер, очувот на познатиот Цар Душан. Во текот на владеењето на Цар Душан, овој манастир добива статус на епископија.

Св. Леонтиј, с. Водоча – Струмичко

Седиште на некогашната Водочка епископија

Св. Богородица Елеуса, с. Вељуса – Струмичко

Еден од најживописните манастири во Македонија

Св. Атанасиј, Лешочки манастир – Тетово

Местото каде се наоѓа гробот на Кирил Пејчиновиќ

Св. Димитрија, Марков Манастир – Скопје

Светата задужбина на легендарниот Крале Марко

Манастир Св. Наум - Охрид

Во ретка природна убавина, на најјужната точка на Охридското Езеро, Св. Наум Чудотворец ја изградил црквата Св. Архангели

Црква Свети Јован Богослов - Канео, Охрид

Западно од рибарската населба Канео во Охрид, на височинката што се издига над езерото се наоѓа црквата посветена на Св. Јован Богослов

Црква Света Софија - Охрид

Една од најголемите средновековни цркви, која долг период била соборна црква на Охридската архиепископија. 

Syndicate content
  • English
  • Македонски