User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Петар Хаџи Бошков

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Петар Хаџи Бошков е роден во Скопје на 1 јуни 1928 година и е македонски скулптор. Дипломира на Академијата за ликовни уметности во Љубљана во 1953 година како ученик на скулпторите Борис Калин (1905-75) и Зденко Калин (роден во 1911). По неговото враќање во Скопје почнува да изложува скулптури, принтови и цртежи настанати според поетската интерпретација на Француската експресионистичка скулптура на неговите ментори.

До крајот на 1950 година работи на апстрактни органски форми, инспириран од Ханс Арп и Хенри Мур. Во 1960 година, после двегодишниот престој во Лондон, се приклучува на групата Мугри во Скопје и ја започнува серијата на Маските (1961-3), направени од делови од метални отпадоци. Од средината на 1960-те години, влијанието на Лин Чедвик и Кенет Армитаж е заменето со влијанието на Минимализмот. За време на 1970-те години Хаџи Бошков го направил гранитниот споменик на Климент Охридски во Скопје (1972) и споменикот на Паднатите борци (1977) во Равне на Короскем во Словенија. Во овој период тој има направено високи, минераловидни објекти од полиран метал. Од 1980 до 1993 година бил професор на Академијата за ликовни уметности во Скопје.   

  • English
  • Македонски