User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Сабина Ајрула – Тозија

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Родена е во Скопје во 1946 година. Филмска, театарска и телевизиска актерка. Првите ангажмани како професионална актерка Сабина Ајрула ги имаше во Драмата на Македонскиот народен театар и во Турската драма при Театарот на народностите во Скопје. Член на Драмскиот театар е од 1967 година. Во 1986 година е прогласена за Актер на годината, а истата година ја доби наградата `Климент Охридски`.

Филмографија:
1969:    Време без војна (Споредна улога)
1971:    Жед (Главна улога)
1975:    Јад (Главна улога)
1977:    Исправи се, Делфина (Споредна улога)
1980:    Време, води (Споредна улога)
1980:    Оловна бригада (Споредна улога)
1981:    Црвениот коњ (Споредна улога)
1982:    Јужна патека (Споредна улога)
1982:    Полноќно сонце (Главна улога)
1985:    Јазол (Споредна улога)
1991:    Тетовирање (Споредна улога)
1995:    Ангели на отпад (Споредна улога)
1999:    Време, живот (Споредна улога)
2005:    Контакт (Споредна улога)

  • English
  • Македонски