User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Јелена Жугиќ

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Јелена Жугиќ, родена 20.04.1973 година во Скопје. Дипломира на Факултетот за драмски уметности во Скопје, во класата на професорот Љубиша Георгиевски, со претставата `Арсеник и стара тантела` во 1995 година. Во Драмскиот театар е вработена од февруари 1997 година.

Театарски претстави:
Олимпија - Александар, р. Љубиша Георгиевски, ДТС 2009
Пангиос - Кинегонда во Карлаленд од Венко Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2009
Титанија - Сон на летната ноќ од В. Шекспир, р. Коле Ангеловски, ДТС, 2008
Стиви - Коза, или Која е Силвија? од Едвард Олби, режија Дино Мустафиќ, ДТС, 2008
Јулишка - Комшилук наопаку, од Н.Митровиќ, р. Н.Делместре, ДТС, 2007
Мира - Кино Љубов, од Ј.Бојаџи, режија Ј.Бојаџи, ДТС, 2007
Сенген - Демонот од Дебар Маало, од Г. Стефановски, р. С. Унковски ДТС, 2006
Ирина - Три сестри, од Чехов, р. Димитар Станковски, ДТС, 2004
Магдалена - Куќата на Бернарда Алба, од Љорка, р. Г. Стојановиќ, ДТС, 2004
Магда - Магдо, љубов моја, од С. Насев, р. Д. Станковски, независен проект, Скопје, 2003
Таа - Нема да ми верувате што ми се случи вечерва, од Н. Вујадиновиќ, р. К. Ристевски, ДТС, 2003
Абел - Собрани дела на Вилијам Шекспир, од Том Стопард, р. З. Славенски, ДТС, 2002
Лора - Црни кукли, од В. Андоновски, р. Д. Станковск, независен проект, 2001
Вагинални монолози, од Ив Енслеф, р. Д. Станковски; независен проект Скопје
Титанија - Сон на летната ноќ од В. Шекспир, р. Сашо Миленковски, ДТС, 2000
Панглос помалиот - Кандид во земјата на чудата, од В. Андоновски, р. Сашо Миленковски, ДТС 2000
Мехмене - Ферхард и Сирин, од Јудел Ертен, р. Н. Хикмети, ДТС 2000
Ерика фон Лајден – Европа, од Рене Калински, р. Патрик Версурен, ДТС, 1999 - Беатриче, Распони и Федерико Распони - Арлекин, од К. Голдони, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1999
Маргарета - Македонски Фауст, од М. Србиновски, р. Сашо Миленковски, 1999
Грофицата Алмавива - Женидбата на Фигаро, од Бомарс, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1998
Сара/Долорес - Љубовникот, од Дејвид Ајс, Харолд Пинтер, Керил Сеил, р. Зоја Бујалковска, ДТС, 1998
Дебра - Перверзии, од Д. Мамет, р. Мони Дамевски, ДТС 1997
Хорот - Ојдипус Тиранос, од Софоклеус, р. Зоја Бузалковска, ДТС, 1997
Ида - Позитивно мислење, од С.Насев, р. Димитар Станковски, ДТС 1997
Дона Хуана - Дона Хуана, од А. Виздеи, р. Коле Ангеловски, ДТС, 1996
Констанца - Амадеус, од П. Шефер, р. Златко Славенски, ДТС, 1996
Тина - Ни ќар ни зијан, од Б. Димитров, р. Д. Станковски, ДТС 1996
Ева - Умри машки, од А.Николај, р. К. Ангеловски, ДТС, 1996
Селанка – Кумови, од Русанте, р. К. Ангеловски, ДТС, 1995
Ема Брјустер - Арсеник и стара тантела, од Кеселинг, р. Љ. Георгиевски, ДТС, 1995
Жената на Лука Лукиќ - Ревизор, од Гогољ, р. Љубиша Георгиевски, ДТС 1995
Актер - Розенкранц и Гилденстерн се мртви, од Т.Стопард, р. Златко Славенски, ДТС, 1994
Третата дворска дама - Животот е сон, од Калдерон де ла Барка, р. Слободан Унковски, ДТС, 1994
Пешна - Крале Марко, од М. Србиновски, р. Љубиша Георгиевски, В. Чернодрински – Прилеп, 1994
Марика, Јадранка - Сон..., од Ж.Мирчевска, р. З.Славенски и С. Ковачевиќ, фестивал МОТ, 1994
Третата Евменида – Евмениди, од Есхил, р. Г. Тренчовски, Фестивал `Охридско лето`, 1993
Жената со две лица - Црно писмо, од Б. Миневски, р. В. Цветановски, Фестивал `Охридско лето`,1993
Цвета - Време за сонување, од З. Славенски, р. З. Славенски, Ј. Х. Џинот - Велес 1993

ТВ и филмски улоги:
Време за плачење, сценарио и режија К. Ангеловски, ТВ Филм, МТВ, 2001
Остани исправен, краток филм на Кристијан Ристевски
Буба - Бумбари, ТВ серија, МРТВ
Марија - Салон Хармони, ТВ серија, МРТВ
Нана - Заведени, ТВ серија, МРТВ
Во светот на бајките, ТВ серија, МРТВ

Награди:
Награда `Маслина`, за најдобра актерка во ТВ филмот Време за плачење, Бар 2003 г.
Награда `Златна маска Изида` за најдобра улога во претставата `Собрани дела` на Вилијам Шекспир, на Меѓународниот фестивал `Охридско лето` 2002г.;
Награда за најдобра актерска креација за 2001 г., на Националниот фестивал `Војдан Чернодрински`, Прилеп, Р. Македонија, за улогата Лора во претставата `Црни куклички`.
Награда за најдобра актерска креација за 1997 г., на Националниот фестивал `Војдан Чернодрински`, Прилеп, Р. Македонија, за улогата Ида во претставата `Позитивно мислење`.
Награда од списанието `Екран` за најдобар млад актер за 1996г. за улогата Ева во претставата `Умри машки`

  • English
  • Македонски