User login

Newsletter

Опис за NEWSLETTER

Никола Ефтимов

  • Notice: Undefined variable: controls_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: pager_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_top in include() (line 10 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 20 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: controls_bottom in include() (line 22 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).
  • Notice: Undefined variable: image_count_bottom in include() (line 24 of /home/cultmap/public_html/sites/all/modules/views_slideshow/contrib/views_slideshow_singleframe/views-slideshow-singleframe.tpl.php).

Никола Ефтимов (роден на 6-ти октомври 1968 година во Скопје, Република Македонија) е македонски моден дизајнер и визуелен артист. Дипломирал на Факултетот за ликовни уметности во Скопје (Графичка уметност и Моден дизајн, 1993 година) а магистрирал на Академија Италијана во Фиренца, Италија.

После тригодишно работно искуство (2006-09) како академски менаџер и професор на Академија Италијана во Скопје, тој моментално работи на истражувањето за неговата магистерска теза. Во октомври 2009 година тој почнува да предава на Факултетот за Арт и дизајн на Европскиот Универзитет во Скопје. Никола има широк спектар на професионални интереси (модата како уметност, модата како комуникација, теорија и историја на костумите и модата, експериментални модни техники, машка облека, хорт и култура, фотографија) а неговата работа е фокусирана на истражувањето на родот, културолошки и социјални аспекти на облеката и модата.  

Од 1994 до 1997 година тој учествува на групни изложби на графичка уметност и цртање (1997, Македонско цртање `96 – Награда од Националната и Универзитетска библиотека во Скопје). Периодот помеѓу 1992 и 2010 година е обележан со интензивна работа на полето на модата и дизајнот. Во 2005 година ја освојува наградата `Кока Кола лајт моден дизајн` што му овозможува презентација на победничкиот дизајн во Фиренца и позиција на професор на Академија Италијана во Банког (2005-2006). 

  • English
  • Македонски